Proef de sfeer

Het Kopke porthuis is in 1638 door Cristiano Köpke opgericht en exporteert wijn en port over de gehele wereld. De Kopke Portkelders bevinden zich in de Entreposto de Gaia waar de meeste kelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. Hier ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten door de jaren heen langzaam en in stilte te rijpen. Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei waar de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld liggen met honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. ‘s Zomers is het er uitzonderlijk heet, ‘s winters ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld.

Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt, doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie wijnen

[rev_slider alias=”sfeer”]

Kopke Ruby portRuby Port
Een port waarvan de levendige rode kleur doet denken aan de edelsteen robijn. Een levendige jonge wijn met een vurige fruitigheid en een constante kwaliteit.

Bekijk alle producten van ‘Ruby Port’

Tawny-port-kopkeTawny Port
Port met normaliter drie tot vijf jaar rijping op vat. Hoe ouder deze port is, des te meer oranje reflexen, soepelheid en finesse hij vertoont.

Bekijk alle producten van ‘Tawny Port’

White-port-kopkeWhite Port
Witte port gemaakt van witte druiven. Droog, halfdroog of zoet van smaak. Tevens verkrijgbaar als Reserve Dry met een houtrijping van acht jaar.

Bekijk alle producten van ‘White Port’

Tawny-port-kopkeReserve Tawny Port
Bepaalde Tawny’s dragen een leeftijdsaanduiding: 8 years, 10 years, 20 years, 30 years of over 40 years old. Zij zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.

Bekijk alle producten van ‘Reserve Tawny Port’

Ruby-port-kopkeReserve Ruby Port
Ruby Port heeft minstens vijf jaar houtrijping en is samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende jaargangen. Voorheen droeg deze port de naam Vintage Character Port. Maar die naam is per januari 2006 verboden.

Bekijk alle producten van ‘Reserve Ruby Port’

 

Colheita-port-kopkeColheita
Een Colheita is een Tawny van één oogstjaar die lang op vat rijpt, van zijn prille jeugd tot aan het moment van bottelen. Evenals het oogstjaar vermeldt het etiket ook het jaartal van de botteling. De jongste Colheita’s worden in hun achtste jaar gebotteld, maar meestal gebeurt dit veel later.

Bekijk alle producten van ‘Colheita Port’

Vintage-port-kopkeLate Bottled Vintage Port – L.B.V.
Late Bottled Vintage is een wijn met een aangegeven oogstjaar, die bijna ieder jaar wordt gemaakt. De wijn rijpt vier tot zes jaar in vaten, voordat hij wordt gebotteld.

Bekijk alle producten van ‘Vintage Port’

Vintage-port-kopkeVintage Port
Vintage Port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Goed bewaarde Vintage Ports behoren tot de oudste wijnen ter wereld. Toch wordt deze port al na twee jaar houtrijping gebotteld. Hierna rijpt de wijn nog tientallen jaren op fles. Op jonge leeftijd is de Vintage Port vol en fruitig met heel veel tannine. Het duurt zeker twintig jaar voor de Vintage Port zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de rijping in de fles vormt zich een zware droesem. Daarom moet een Vintage altijd worden gedecanteerd. Het besluit om een port tot vintage te ‘verklaren’ ligt bij het porthuis en moet worden goedgekeurd door het portinstituut.

Bekijk alle producten van ‘Vintage Port’